Χαρακτηριστικά του Τηλεσκοπίου, Οπτικά και λοιπές παράμετροι
Tο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, τύπου Ritchey-Chretien, κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Carl Zeiss GmbH και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2007. Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με εκείνη των 8-10μ. τηλεσκοπίων, με αποτέλεσμα η ακρίβεια θέσης του τηλεσκοπίου να είναι καλύτερη από 2 δευτερόλεπτα τόξου, ενώ μπορεί να ακολουθήσει στόχους με μετατόπιση θέσης μικρότερη από ένα δευτερόλεπτα τόξου για μία ώρα παρατήρησης.
Η διάμετρος του πρωτεύοντος καθρέφτη είναι 2,3 μ. Το οπτικό πεδίο είναι περίπου 10 λεπτά τόξου σε διάμετρο στην πλευρική θύρα (sideport) και 1 μοίρα διάμετρος στην κύρια εστία (Cassegrain focus). Το τηλεσκόπιο μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα με μέγεθος έως V~24 με μια ώρα παρατήρησης κατά την διάρκεια μιας σκοτεινής νύχτας, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τη φασματοσκοπία είναι περίπου V~19 (με το φασματογράφο ATS).
Acquisition and Guiding Unit (AGU)
Η μονάδα Acquisition and Guiding Unit (AGU) είναι τοποθετημένη στον Cassegrain rotator του τηλεσκοπίου. Το AGU παρέχει 5 σημεία εστίασης του φωτός για τα αστρονομικά όργανα, έναν για το διορθωμένο πεδίο με διάμετρο 1,05 μοίρα (κύρια εστία) και τέσσερα εστιακά σημεία με διάμετρο πεδίου τα 10 λεπτά τόξου (πλευρικές θύρες). Ένας καθρέφτης (science fοld Mirror or SFM) κατευθύνει το φως από το τηλεσκόπιο σε ένα απο τα 5 διαθέσιμα εστιακά σημεία.
Η μονάδα AGU παρέχει επίσης ένα σύστημα καθοδήγησης του τηλεσκοπίου (Guiding System ή GS). Το GS ψάχνει σε ένα ευρύ πεδίο του ουρανού να βρει φωτεινούς αστέρες, εκτός του άξονα παρατήρησης.
Όλες οι λειτουργίες διεξάγονται με μειωμένη βινιέτα (vignette) κατα μήκος της δέσμης φωτός, χωρίς της εισαγωγή σκεδασμένου διάχυτου φωτός, ή επιπρόσθετη εκπομπή στο εστιακό επίπεδο.