Αρχική2025-07-03T15:29:29+03:00

Τηλεσκόπιο ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ

Τηλεσκόπιο 2.3 μ

Μια Σημαντική Υποδομή

Το Αστεροσκοπείο Χελμού βρίσκεται στο όρος Χελμός (Αροανία) στη Βόρεια Πελοπόννησο, σε υψόμετρο 2340 m (22˚ 11′ 46″ Ανατολικά, 37˚ 59′ 04″ Βόρεια), 130 km δυτικά της Αθήνας και περίπου 15 km από την πόλη Καλαβρύτων. Η τοποθεσία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

  • ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ – Τηλεσκόπιο 2.3μ στην Πελοπόννησο

  • Ποιότητα – Άριστη ποιότητα οπτικών

  • Διεθνείς Συνεργασίες – ESA/ScyLight,OPTICON-RadioNet Pilot

Φωτογραφία του Τηλεσκοπίου Αρίσταρχος από το εσωτερικό του Θόλου
Observing Schedule

Πρόγραμμα Παρατήρησης

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την Αστρονομική κοινότητα ότι την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2025 δεν θα λειτουργήσει το τηλεσκόπιο ”Αρίσταρχος”, λόγω τεχνικών εργασιών που αφορούν στην αναβάθμισή του. O εκσυγχρονισμός του ‘Αρίσταρχου”, με χρηματοδότηση της ESA, θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου για υψηλής ποιότητας Αστρονομικές παρατηρήσεις.

At a Glance

Το πρόγραμμα HOTSPOT

Στο πλαίσιο του έργου ScyLight

ScyLight Project

Το Πρόγραμμα ScyLight

Ο πρώτος πιλοτικός σταθμός | Αστεροσκοπείο Χελμού

OPTICON-RadioNet Pilot

Το Πρόγραμμα OPTICON-RadioNet Pilot

Ο ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ είναι μέλος του δικτύου

Νέα

Στις 24-25 Ιουνίου ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ αποτελούμενη από τους Μανώλη Ξυλούρη (Ασκούντα Καθήκοντα Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ), Παναγιώτη Μπούμη (Διευθυντή Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ) και Θανάση Μαρούση (Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών ΕΑΑ) παρευρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Projectsoft H.K. a.s., στο Hradec Králové της Τσεχίας, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα εργοστασιακά τεστ των συστημάτων που πρόκειται να ενσωματωθούν στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στο Αστεροσκοπείο Χελμού με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος λειτουργίας του.

08/07/2025|

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν πολλές συζητήσεις και επεμβάσεις με σκοπό τη βελτιστοποίηση της αναβάθμισης του τηλεσκοπίου τόσο για τη χρήση του για αστρονομικούς σκοπούς όσο και για την παρακολούθηση δορυφόρων για οπτικές και κβαντικές τηλεπικοινωνίες.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΑΑ, Σπυρίδων Βασιλάκος, για την έναρξη των προσπαθειών ζεύξης με το διαστημικό πείραμα Psyche.

23/06/2025|

Με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Βασιλάκος μιλά για τον στρατηγικό ρόλο του ΕΑΑ στην εξερεύνηση του διαστήματος και τις πρώτες ενέργειες για την επιτυχή ζεύξη με το φιλόδοξο πρόγραμμα της ΨΥΧΗ της NASA.

Επίσκεψη του Διευθυντή του ΕΑΑ στο Αστεροσκοπείο Χελμού – 18.06.2025.

19/06/2025|

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, ο εκλεγμένος Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο Χελμού. Κατά την επίσκεψή του, ενημερώθηκε από το προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ για την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

«Η επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτου επίγειου σταθμού του προγράμματος ScyLight είναι καθοριστική προκειμένου η χώρα μας να παίξει κεντρικό ρόλο στις εφαρμογές νέας γενιάς στον διαστημικό τομέα.

Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άνοιξε τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλες εθνικές υποδομές.»

ΔΡ ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, Διευθυντής ΕΑΑ & Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΑ

Συνεργασίες

Ανακαλύψτε το Σύμπαν

H ομάδα του Τηλεσκοπίου

Μανώλης Ξυλούρης
Μανώλης ΞυλούρηςΑσκών Καθήκοντα Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ - Υπεύθυνος Λειτουργίας Τηλεσκοπίου
Παναγιώτης Μπούμης
Παναγιώτης ΜπούμηςΥπεύθυνος Αστεροσκοπείου Χελμού & Υπεύθυνος Επιστημονικών Οργάνων
Υπεύθυνος Αστεροσκοπείου Χελμού και Υπεύθυνος των επιστημονικών οργάνων των τηλεσκοπίων 2.3m Αρίσταρχος και 1.2m στο Κρυονέρι. Δημιούργησε και είναι υπεύθυνος των Εργαστηρίων Οπτικής και Ηλεκτρονικής.
Άλκηστις Μπονάνου
Άλκηστις ΜπονάνουΥποστήριξη Xρηστών
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε αστέρες μεγάλης μάζας και την εξωγαλαξιακή κλίμακα των αποστάσεων.
Αθανάσιος Μαρούσης
Αθανάσιος Μαρούσης Μηχανoλογική Υποστήριξη
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, Ευρωπαϊκών και Εθνικών, στο ευρύτερο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.
Αλέξιος Λιάκος
Αλέξιος Λιάκος Eρευνητής
Εργάστηκε στα προγράμματα: «Κατασκευή κάμερας ευρέως πεδίου για το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”» και «Κάμερα ευρέως πεδίου Manchester-Athens». Από τον Νοέμβριο του 2015 εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA.
Ιωάννης Αλικάκος
Ιωάννης Αλικάκος Aστρονόμος & Χειριστής Τηλεσκοπίου
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη σε πολλαπλά μήκη κύματος των Υπολειμμάτων Υπερκαινοφανών αστέρων και της αλληλεπίδρασής τους με τo μεσοαστρικό υλικό.
Αλέξης Γουρζέλας
Αλέξης Γουρζέλας Τεχνική Υποστήριξη & Χειριστής Τηλεσκοπίου
Τεχνική υποστήριξη και λειτουργία του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος (συντήρηση τηλεσκοπίου, συντήρηση τοπικού δικτύου, ηλεκτρονικών συστημάτων και αυτοματισμών).
Go to Top