Άρθρο για σημαντικές διεθνείς δράσεις και συνεργασίες του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών ΕΑΑ στο Greek News Agenda που είναι η αγγλόφωνη πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

ScyLight_06_09_2023
Το Greek News Agenda ενημερώνει το διεθνές κοινό για τις εξελίξεις στη χώρα, παρέχει ουσιαστική πληροφόρηση σε αναλυτές και δημοσιογράφους, προβάλει απόψεις για συζητήσεις για την Ελλάδα και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Ο Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΝΟΑ και Αντιπρόεδρος του ΝΟΑ, μίλησε στην Greek News Agenda για την ανάπτυξη συνεργειών με διαστημικούς οργανισμούς και εταιρείες στον τομέα των νέων διαστημικών τεχνολογιών που οδήγησαν σε μια νέα εποχή για το IAASARS.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της IAASARS/NOA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο "Αρίσταρχος", το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια, πρόκειται να χρησιμεύσει ως βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας των οπτικών επικοινωνιών, της φωτονικής και της κβαντικής επικοινωνίας, δηλαδή της επόμενης επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες που θα επιτρέψει την εξαιρετικά γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES 4.0, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρία ESA υλοποίησε ένα ειδικό στοιχείο για τις οπτικές επικοινωνίες, τη φωτονική και την κβαντική επικοινωνία, το οποίο ονομάζεται ScyLight (SeCure and Laser communication Technology, προφέρεται "skylight"). Το 2020, το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" επιλέχθηκε από την ESA για να αποτελέσει τον πρώτο επίγειο σταθμό του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών "οπτικές ίνες στον ουρανό" και για το ScyLight.
Για περισσότερα διαβάστε εδώ.

Share this post