Συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την NASA και την ESA: Νέοι δρόμοι ανοίγονται στους τομείς των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών.

NASA_s_Psyche_mission_pillars
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προχωρά στην ολοκλήρωση των διατάξεων που θα τοποθετηθούν στα Αστεροσκοπεία Χελμού και Κρυονερίου με στόχο την επίτευξη οπτικής ζεύξης με την αποστολή της NASA Psyche. Αυτή η εμβληματική συνεργασία του ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με την ESA και την NASA αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στους τομείς των οπτικών/κβαντικών επικοινωνιών.
Ήδη είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη και κατασκευή όλων των επιστημονικών οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο πείραμα ενώ, άμεσα, αναμένεται να μεταφερθεί από τις εγκαταστάσεις της ESA στην Ολλανδία το ειδικό container το οποίο αναμένεται να στεγάσει το laser που θα επικοινωνεί με τη διαστημοσυσκευή Psyche. Οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να λάβουν χώρα στο τέλος του 2024 χρησιμοποιώντας τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο AlphaSat που βρίσκεται σε απόσταση 37.000 χιλιομέτρων από τη Γη.
Στη συνέχεια, από τις αρχές του 2025, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ζεύξεις με τη διαστημοσυσκευή Psyche της NASA που θα ταξιδεύει για τον αστεροειδή Psyche16 που θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300.000.000 χιλιομέτρων. Η επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος, δηλαδή η ζεύξη με laser σε τεράστιες αποστάσεις, θα αποτελέσει μοναδικό παγκόσμιο γεγονός αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδος στις νέες τεχνολογίες που αφορούν τις οπτικές και κβαντικές επικοινωνίες.
Διαβάστε αναλυτικότερα το σχετικό άρθρο της ESA:

Share this post