Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη συμμετοχή του στην αποστολή Psyche της NASA, η οποία βρίσκεται καθ’οδόν προς τον αστεροειδή 16-Psyche και στην οποία συμμετέχει ως σημαντικός συντελεστής (key partner) το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ESA.

NASA_s_Psyche_mission_pillars
Η πρωτοπορία του ΕΑΑ και μέσω αυτού της Ελλάδας σε διαστημικές αποστολές, όπως αυτή του Psyche όπου θα επιδιωχθεί η επίτευξη τηλεπικοινωνιών μέσω της νέας τεχνολογίας οπτικών laser σε τεράστιες αποστάσεις, ήτοι περί των 300.000.000 χιλιομέτρων, είναι γεγονός.
Η επιτυχία αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας που είχε το ΕΑΑ με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια.
Σε αυτό το πρωτοποριακό πείραμα το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ θα συμμετάσχει και με τα δύο αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο, το Αστεροσκοπείο Χελμού και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, τα οποία είναι τα μοναδικά Ευρωπαϊκά τηλεσκόπια που παίρνουν μέρος σε αυτή την εμβληματική αποστολή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος θα ενδυναμώσουν τις Ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στις οπτικές/κβαντικές τεχνολογίες και στην κυβερνοασφάλεια, ενώ ανοίγουν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές για το Ινστιτούτο και συνολικά για το ΕΑΑ μέσω των συνεργασιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί με σημαντικούς διαστημικούς οργανισμούς και εταιρείες αεροδιαστημικής.
Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.