Νέα2022-01-24T18:58:37+02:00

Οπτικές ζεύξεις μέσω laser μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat

Κατά την περίοδο 26 Ιουνίου με 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οπτικές ζεύξεις μέσω laser μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat. Η ομάδα της ESA που είχε έρθει συνεργάστηκε με την ομάδα του αστεροσκοπείου με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν αρκετά πειράματα με τα οποία το τηλεσκόπιο κατέγραψε όχι μόνο τη δέσμη από τον AlphaSat αλλά και την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σήματος.

04/07/2022|

Συνεχίζονται τα πειράματα στον Χελμό για οπτικές ζεύξεις με τον δορυφόρο Alphasat

29/06/2022|

Από τις 26 Ιουνίου βρίσκεται στον Χελμό η ομάδα Scylight της ESA όπου μαζί με την ομάδα του αστεροσκοπείου συνεχίζουν τα πειράματα για οπτικές ζεύξεις με τον δορυφόρο Alphasat. Παράλληλα, στις 26 και 27 Ιουνίου επισκέφτηκε το αστεροσκοπείο Χελμού, αλλά και το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ο Dr. Klaus-Juergen Schulz, Chair of the CCSDS Engineering Steering Group (CESG) [1] & Head of the Ground Station Engineering Division European Space Agency (ESA) / European Space Operations Center (ESOC) in Darmstadt, Germany. Με τον Dr. Schulz συζητήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο των οπτικών τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα η δυνατότητα χρήσης του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος για οπτική ζεύξη με τη διαστημική αποστολή Psyche [2] της NASA σε αποστάσεις 2 αστρονομικών μονάδων.

Πρόσθετος εξοπλισμός και δοκιμές στο πλαίσιο του έργου ScyLight

10/11/2021|

Μετά την επιτυχή εγκατάσταση του εξοπλισμού του προγράμματος ScyLight τον περασμένο Ιούλιο, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος επισκέπτεται ξανά το αστεροσκοπείο του Χελμού όπου σε συνεργασία με το προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ συνεχίζουν τις δοκιμές με το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος».

Από το Αρχείο μας

Η εταιρεία ‘Optical Surfaces’ προμήθευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με φακούς ακριβείας για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος

09/09/2016|

Η κάμερα ευρέως πεδίου «Αρίσταρχος» Wide-Field Camera (AWFC) είναι μια νέα συσκευή απεικόνισης ευρέος πεδίου που θα χρησιμοποιηθεί στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Αστεροσκοπείο Χελμού στην Ελλάδα. Έχει οπτικό πεδίο 26 x 26 λεπτών στον ουρανό με ανάλυση καλύτερη από 1 δευτερόλεπτο ανά pixel.

Ανακαλύψτε το Σύμπαν

Επικοινωνία
Go to Top