Εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου, έργου HellasQCI.
Στις 19-20 Ιανουαρίου, στους χώρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου, έργου HellasQCI (Quantum Communication Infrastructure for Greece) στο οποίο συμμετέχει το ΕΑΑ μέσω του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ). Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εθνικού δικτύου ασφαλούς κβαντικής επικοινωνίας το οποίο θα προκύψει αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, συσκευές κβαντικής τεχνολογίας (QKD), επίγειες οπτικές ίνες, αλλά και δορυφορικές τεχνολογίες.
ΕΡΤ3- Ακρίτες – Ατενίζοντας τ’άστρα- Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 19:00
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Ακρίτες», που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 19:00, αναδεικνύει τους σύγχρονους Έλληνες «Ακρίτες».
Οπτικές ζεύξεις μέσω laser μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat
Κατά την περίοδο 26 Ιουνίου με 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οπτικές ζεύξεις μέσω laser μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat. Η ομάδα της ESA που είχε έρθει συνεργάστηκε με την ομάδα του αστεροσκοπείου με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν αρκετά πειράματα με τα οποία το τηλεσκόπιο κατέγραψε όχι μόνο τη δέσμη από τον AlphaSat αλλά και την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σήματος.
Συνεχίζονται τα πειράματα στον Χελμό για οπτικές ζεύξεις με τον δορυφόρο Alphasat
Από τις 26 Ιουνίου βρίσκεται στον Χελμό η ομάδα Scylight της ESA όπου μαζί με την ομάδα του αστεροσκοπείου συνεχίζουν τα πειράματα για οπτικές ζεύξεις με τον δορυφόρο Alphasat. Παράλληλα, στις 26 και 27 Ιουνίου επισκέφτηκε το αστεροσκοπείο Χελμού, αλλά και το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ο Dr. Klaus-Juergen Schulz, Chair of the CCSDS Engineering Steering Group (CESG) [1] & Head of the Ground Station Engineering Division European Space Agency (ESA) / European Space Operations Center (ESOC) in Darmstadt, Germany. Με τον Dr. Schulz συζητήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο των οπτικών τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα η δυνατότητα χρήσης του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος για οπτική ζεύξη με τη διαστημική αποστολή Psyche [2] της NASA σε αποστάσεις 2 αστρονομικών μονάδων.
Από το Αρχείο μας
Η εταιρεία ‘Optical Surfaces’ προμήθευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με φακούς ακριβείας για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Η κάμερα ευρέως πεδίου «Αρίσταρχος» Wide-Field Camera (AWFC) είναι μια νέα συσκευή απεικόνισης ευρέος πεδίου που θα χρησιμοποιηθεί στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Αστεροσκοπείο Χελμού στην Ελλάδα. Έχει οπτικό πεδίο 26 x 26 λεπτών στον ουρανό με ανάλυση καλύτερη από 1 δευτερόλεπτο ανά pixel.