Ολοκληρώθηκε το ετήσιο διεθνές συνέδριο Scylight το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15-17/05/2023 στην Αθήνα και στα Καλάβρυτα.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ESA, με την υποστήριξη του HellasQCI, έργο που συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.-GRNET) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαβρύτων. Βασικός στόχος των εργασιών του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών καθώς και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των φορέων. Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Θανάσης Στάβερης-Πολυκαλάς, ο Διευθυντής του τομέα πλοήγησης (Director of Navigation) της ESA Francisco-Javier Benedicto Ruiz και ο Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Σπύρος Βασιλάκος ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και του Αστεροσκοπείου Χελμού.
“Μάχη” με τα χιόνια για την διάνοιξη του δρόμου προς τον Αρίσταρχο σε υψόμετρο 2.200 έως 2.350 μέτρα.
Την Κυριακή καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος προς το Αστεροσκοπείο Χελμού, ώστε να είναι προσβάσιμο στους ξένους εταίρους μας που συμμετέχουν στο συνέδριο Scylight/ESA. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο κ. Θανάση Παπαδόπουλο και το προσωπικού του Δήμου Καλαβρύτων για την βοήθεια.
Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων – 2023
The next proposal deadline for the observing period July 1-October 31, 2023 is May 5, 2023 (23:59 Local Time).
Το Αστεροσκοπείο Χελμού έχει πλέον το λογότυπό του!
Παρουσιάστηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 το λογότυπό του Αστεροσκοπείου Χελμού.
Από το Αρχείο μας
Η εταιρεία ‘Optical Surfaces’ προμήθευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με φακούς ακριβείας για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Η κάμερα ευρέως πεδίου «Αρίσταρχος» Wide-Field Camera (AWFC) είναι μια νέα συσκευή απεικόνισης ευρέος πεδίου που θα χρησιμοποιηθεί στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Αστεροσκοπείο Χελμού στην Ελλάδα. Έχει οπτικό πεδίο 26 x 26 λεπτών στον ουρανό με ανάλυση καλύτερη από 1 δευτερόλεπτο ανά pixel.