Το πρόγραμμα παρατηρήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται εδώ.

Εγχειρίδια Χρήσης (στα αγγλικά)

Τα εγχειρίδια περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε οι παρατηρητές να κάνουν πλήρη χρήση των διαφόρων συστημάτων. Περιλαμβάνουν περιγραφές των λειτουργιών και δυνατοτήτων του συστήματος, και τρόπους λειτουργίας και βήμα προς βήμα διαδικασίες πρόσβασης και χρήσης.

Προηγούμενες Προσκλήσεις & Προγράμματα Παρατήρησης (στα αγγλικά)

Δείτε παρακάτω την πιο πρόσφατη πρόσκληση για χρόνο χρήσης του τηλεσκοπίου που εκδόθηκε από την Επιτροπή Κατανομής Χρόνου.

Όλες οι προτάσεις κρίνονται και ταξινομούνται αποκλειστικά με βάση την επιστημονική αξία από την Επιτροπή Κατανομής Χρόνου. Οι προτάσεις OPTICON κρίνονται από την Επιτροπή Κατανομής Χρόνου OPTICON.

Επιτροπή Κατανομής Χρόνου
(2020-2022)

 Ηλίας Κουλουρίδης
Ηλίας ΚουλουρίδηςΠρόεδρος επιτροπής
Ο Ηλίας Κουλουρίδης έλαβε το πτυχίο Φυσικής το 2003, MSc στη Θεωρητική και Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική το 2005 και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2009. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστροσκοπείου Αθηνών εώς το 2015. Το 2011 δέχτηκε υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ από το 2012 έως το 2015, διατέλεσε υπότροφος στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης των μεταδιδακτόρων ερευνητών στη Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2015-2019 εργάστηκε στο Département d’Astrophysique του CEA/Saclay στη Γαλλία. Από το 2019 εργάζεται ως Εντεταλμένος Ερευνητής, στο ΙΑΑΔΕΤ/EAA.
Αντώνης Γεωργακάκης
Αντώνης Γεωργακάκης Κύριος Ερευνητής
Ο Αντώνης Γεωργακάκης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1995, MSc στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1995 και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστροφυσική από το Imperial College London (UK) to 1998. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο of Birmingham (UK) (1998-2000), στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστροσκοπείου Αθηνών (2002-2005) και στο Astrophysics group στο Imperial College London (UK) (2005-2006). Από το 2006 έως το 2008, διατέλεσε Υπότροφος Marie Curie στο Astrophysics group του Imperial College London (UK) και το 2008 επέστρεψε, ως Εντεταλμένος Ερευνητής, στο ΙΑΑΔΕΤ. Από το 2011 έως το 2016 βρισκόταν σε άδεια άνευ αποδοχών και εργαζόταν στο Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics στο Garhing (Γερμανία). To 2018 προήχθη σε Κύριο Ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Σπύρος Βασιλάκος
Σπύρος ΒασιλάκοςΔιευθυντής ΙΑΑΔΕΤ
Κοσμολόγος με καριέρα που περιλαμβάνει την επιστημονική έρευνα, την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την επικοινωνία της επιστήμης.
Πάνος Πάτσης
Πάνος ΠάτσηςΕρευνητής
Από το 2009 ο Δρ Πάνος Πάτσης υπηρετεί στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών ως Διευθυντής Ερευνών και ως Αναπληρωτής Διευθυντής.
Παντελής Παπαδόπουλος
Παντελής ΠαπαδόπουλοςΚαθηγητής
Ο Παντελής Παπαδόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

‘Πιστεύεται ότι οι απλανείς αστέρες και ο Ήλιος είναι ακίνητοι, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο σε κυκλική τροχιά, που στο κέντρο της βρίσκεται ο Ήλιος. Ακόµη ότι η σφαίρα των απλανών αστέρων, που βρίσκεται στο ίδιο με τον Ήλιο κέντρο, είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο κύκλος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη απέχει από τους απλανείς αστέρες, όσο απέχει το κέντρο μιας σφαίρας από την επιφάνεια της… ‘

Από το έργο του Αρχιμήδη «Ο Ψαμμίτης» («Ἄμμου Καταμέτρης»)

Αρίσταρχος ο Σάμιος, c. 270 π.Χ.
disocver_icon

Πρόσβαση

Οι επίσημοι επισκέπτες και παρατηρητές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πριν την άφιξή τους προκειμένου να κανονίσουν τη μεταφορά τους στο Παρατηρητήριο.

disocver_icon

Καιρός

Μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου η τοποθεσία καλύπτεται συνήθως από χιόνι και είναι προσβάσιμη μέσω του κοντινού ‘λιφτ’ και της πίστας του σκι.

Ανακαλύψτε το Σύμπαν